Hogyan állítsd a szolgálatodba lámpalázat?

Julian Brass szerint a halál mellett a nyilvános beszédtől félünk a legjobban. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 40%-a retteg a prezentációktól. A lámpaláz teljesen természetes dolog, egy izgalmi állapotot jelez. A lámpalázat pedig legyőzni, hanem a szolgálatodba állítani kell. Erre sok tippet találsz a Basics kurzusban, de a legfontosabb a gyakorlás.

A prezentálás egy gyakorlati műfaj. Egy prezentációs kurzus vagy tréning sem fog belőled jó előadót faragni. Ezek csak eszközöked adnak a kezdebe. A lámpalázat azzal tudod leküzdeni, ha folyamatosan prezentációs helyzetekbe hozod magad és lépésről lépésre haladsz előre. Ha megtapasztalod, hogy nem dől össze a világ egy kevésbé sikerült beszéd után. Hogy bár lehet, hogy belül nem élted meg tökéletesnek, a közönség mégis nagyszerűnek látta. 

Kezdd kicsiben: először keress egy támogató környezetet, ahol biztonságosan érzed magad. Szólalj fel egy családi összejövetelen vagy egy baráti beszélgetésen, netán a közvetlen kollégáid előtt. Aztán emeld a tétet: jöhet egy vagy több kisebb céges prezentáció. Ha itt is megvan már a magabiztosságod, lépj tovább és beszélj akár ismeretlen és nagyobb közönség előtt. 

Haladj lépésről lépésre és ha biztonságban érzed már magad egy közegben, emeld a tétet. Légy türelmes és elemezd mindig a beszéded után: mi ment jól? Mit csinálnék másképp? Kérj visszajelzést a többiektől, vagy vedd fel magad. Ne ostorozd magad, ha nem megy minden úgy, mint a karikacsapás. A prezentálás gyakorlati műfaj, sőt, minden előadónak vannak jobb és rosszabb napjai is. Ha nem adod fel, előbb-utóbb érezni fogod a változást nem csak te, hanem a közönséged is. Ha kitartó vagy, előbb-utóbb azon kapod magad, hogy már nemhogy nem tartod félelmetesnek a prezentációs helyzetet, hanem egyenesen élvezed is.

Most pedig tűzz ki magadnak egy alkalmat, amikor legközelebb előadsz. Készülj fel, utána pedig értékeld, hogy ment. Gyakorlat teszi a mestert.

Szljon hozz

Your email address will not be published. Required fields are marked *